PRM: – KEiiNO er en god språkambassadør

Sametingspresident Aili Keskitalo er glad for at gruppa KEiiNO skal representere Norge i Eurovision Song Contest. – Med dette retter de oppmerksomheten på samisk språk og kultur, sier presidenten. 

Ođas | Almmuhuvvon

I år er det internasjonale året for urfolksspråk (IYIL2019) hvor målet er å synliggjøre og utvikle situasjonen for urfolksspråk. Gruppa KEiiNO, med den samiske artisten Fred Buljo, vant den norske finalen i Melodi Grand Prix sist lørdag. Melodien deres Spirits in the sky blander engelsk med samisk og joik, og nå får hele Europa muligheten til å oppleve både samisk språk og samisk kultur når KEiiNO entrer scenen i Tel Aviv i mai. 

– Det passer veldig bra at Europa får høre samisk i Eurovision Song Contest akkurat i år da dette året er dedikert for urfolksspråk. De løfter urfolksspråk til en stor scene og er gode språkambassadører, sier Keskitalo. 

Fra politikk til joik

Fred Buljo, som er best kjent gjennom rap-gruppa Duolva Duottar, har også andre kvaliteter enn musikk. Han var sametingsrepresentant for partiet Árja i perioden 2016-2017, og vararepresentant i perioden 2013-2016. Sist lørdag viste han hele Norge at joik også er noe han behersker.  

– Det er veldig gøy å høre joik i en litt annerledes situasjon. Etter min oppfatning var han svært flink til å joike, sier sametingspresidenten.  

Mye liv under finalen

Sametingsråd Henrik Olsen var publikum i salen under finalen av Melodi Grand Prix i Oslo spektrum. Han sier at det var en usedvanlig morsom opplevelse og at det ble mye liv da vinneren ble utnevnt. Sametingsrådet ble også svært stolt da KEiiNO vant.

– Det var et høyt nivå og mange gode melodier. Jeg er glad for at joik igjen skal høres i forbindelse med Eurovision. Gratulerer til gruppa og til hele Sápmi! Vi gleder oss til å følge Fred Buljo og gruppa KEiiNO videre, sier Olsen. 

Fant du det du lette etter?

Hva lette du etter? Din tilbakemelding hjelper oss ålage bedre nettsider.

Takk for din tilbakemelding!