PRM: Samisk kunst ettertraktet internasjonalt

I forbindelse med Venezia-biennalen lanserte OCA – Office for Contemporary Art Norway fremtidige kunstsamarbeid. Mange av de involverer samisk og urfolks kunnskap og kunst.

Samisk kunst i Biennale di Venezia - 2 (Foto Åse M.P. Pulk Sametinget).JPG

En del av Outi Pieskis installasjon "Ovdavázzit - Forewalkers", som nå vises i Venezia biennalen. (Foto: Åse M.P. Pulk/Sámediggi)

Ođas | Almmuhuvvon

Venezia_2019_isuma_politicians_candicehopkins_uyaraktulugarjuk (Foto Silja Somby Sametinget).jpg

President i Sametinget i Sverige Per-Olof Nutti, president i Sametinget i Finland Tiina Sanila-Aikio, filmskaper Uyarak Tulugarjuk i IsumaTV kollektiv, seniorkurator Candice Hopkins, president i Sametinget i Norge Aili Keskitalo og sametingsråd Henrik Olsen (Foto: Silja Somby/Sámediggi)

Et av nøkkelsamarbeidene blir Toronto Biennial of Art, Canada, der seniorkurator Candice Hopkins, som har urfolksbakgrunn selv, vil samarbeide med OCA om Susan Schupplis prosjekt «Learning from Ice» - lære av is. Prosjektet søker etter isens fortellinger sett opp mot klimaendringer og handler om retten til å forbli kald. Prosjektet kommer også til å involvere samisk kunnskap og kunst. Dette samarbeidet er i perioden 2020-2021.

«Kunst og konflikt» er en serie med kunstoppdrag i perioden 2020-2023 i samarbeid med KORO - Kunst i offentlige rom. Utgangspunktet er Sannhets- og forsoningskommisjonens virke og synliggjøring av kolonialismens påvirkninger i fortid og nåtid. Samarbeidet er grunnlagt på en felles forståelse rundt kunstens eksplosive kraft når det gjelder spørsmål, dilemmaer og konflikter som Sannhets- og forsoningskommisjonens prosess kommer til å synliggjøre i samfunnet. KORO er en særdeles relevant samarbeidsaktør siden de også ble grunnlagt som et resultat av kunstneres protestaksjoner på 70-tallet.

«Sápmi i Brasil» er en del av programmet til Museu de Arte de São Paulo, Brasil, der urfolkskunst er tema i 2021. OCA kommer til å samarbeide med samiske kuratorer og KODE Kunstmuseer og komponisthjem i Bergen. Programmet i São Paulo kommer til å omfatte blant annet konferanser, publikasjoner, utstillinger og workshops.

Sametingspresident Aili Keskitalo besøkte Venezia-biennalen nylig og deltok på åpninga av utstillinga A Greater Miracle of Perception ved Alvar Aalto-paviljongen, hvor blant annet de samiske kunstnerne Suvi West og Outi Pieski var med som en del av kollektivet Miracle Workers.

– Vi har noe å tilby verden, samiske kunstnere som med unike stemmer formidler andre perspektiver på virkeligheten. Verden trenger samisk kunst, sier sametingspresidenten.

For intervju, kontakt sametingspresident Aili Keskitalo, tlf. +47 971 29 305
Mediekontakt i OCA: Eirin Torgersen, + 47 93 48 07 16, www.oca.no

Samisk kunst i Biennale di Venezia (Foto Åse M.P. Pulk Sametinget).jpg

En del av Outi Pieskis installasjon "Ovdavázzit - Forewalkers", som nå vises i Venezia biennalen (foto: Åse M.P. Pulk/Sámediggi)

Fant du det du lette etter?

Hva lette du etter? Din tilbakemelding hjelper oss ålage bedre nettsider.

Takk for din tilbakemelding!